petak, 25. veljače 2022.

SVE JE U SVEMU

SVE JE U SVEMU

Kul je kulu (sve je u svemu), dakle; sav mevdžudat je u svemu što se vidi i ne vidi... takođe, svaki atom u sebi sadrži kompletan mevdžudat. Sva imena i s'fati su sa Njegovom pretpostavljenom vrijednošću.

         Do Allahove pojave dolazi samo sa Njegovim Ehadijjetom. Tako da sve što postoji na ovome svijetu... sve sem Vudžud-i Zat-i u Dženabi Hakku, je prisutno u svakom atomu, ali ne dolazi do viđenja njihovog zuhura (pojave). Jednostavno, svi alemi su prisutni u svakom atomu. Tako da se kulsalt vudžud-sam vudžud pojavljuje iz svakog atoma;

          Dakle, atom je zahirski gledano samo jedan dio mevdžudata, isto kao što je to batinski gledano sav mevdžudat u stvari, samo jedan dio atoma. Zbog toga se svi svjetovi i realizuju u svom izvoru koji je lični Allahov Zat.

         Kada smo kod ove realizacije ili objelodanjivanja, trebamo znati da se ovo događa samo kada su u pitanju pojave, jer je Allahov Zat u svom hakikatu, u svom vahidijjetu Gani-bogatiji od svog alema. Dženabi Hakk je čist od riječi kao što su Kullijet-cjelokupnost, Kesret-mnoštvo, Džuzijjet-malenkosti Vahdet (Jednoća, zato što je Njegov Zat, isti Zat.

          Sobzirom da se svi svjetovi nalaze u svakom atomu, Dženabi Hakk je po pitanju pojava, došo do izražaja u svim svjetovima, On je taj koji nastaje i koji se vidi. U svakom atomu materije nalazi se Njegova moć i Njegova snaga, koju mi nazivamo Kullijet... sama snaga pripada Hakku, bez obzira o kojim se stanjima radi, osim kada su u pitanju stanja potrebe i teškoće.

         U atomu su sve Božje moći i kuvveti. Ali se zato Kullijet - snaga i moć atoma ne mogu vidjeti. Znači Allahov kuvvet je u svim stvarima skriven, isto kao što je i vatra skrivena u kamenu iz kojeg izlazi, pa se ne vidi... a osjeti se...      

 

Varidat: « Illa vera ennel habbete fiha kulliš-šedžere »

 

Kada se sjeme rasturi u zemlji, ono se razvije i počne da raste,  postaje drvo i u svakom djeliću drveta, grani, listu, plodu ili sjemenu može se vidjeti cijelo drvo. Ovo je samo primjer da su svi vudžudi u stvari, sam Allahov vudžud. Svi Allahovi kuvveti su u svakom atomu svijeta. I zato je atom savršen i nema nikakvog nedostatka.

 

Varidat: « Ve jazharu fiha kull-il mevdžudati bi-esrariha ve keza lil-avalim-i ...»

 

Zbog ovih razloga se mevdžud u svakom atomu, cijelim svojim tijelom može vidjeti, suštinski, sva su bića samo dijelovi atoma. Oni su naizgled dijelovi tih bića, ali nisu mevdžudat.    


Muhammeds nur ul Arabi

 

Nema komentara:

Objavi komentar

SULEJMAN I MELEK SMRTI

  SULEJMAN A.S. I MELEK SMRTI, od sudbine se pobjeći ne može Znate li priču o Azrailu, Sulejmanu i čovjeku kome bijaše kucnuo čas odlaska. T...