petak, 25. veljače 2022.

SVIJET DUŠA

 SVIJET DUŠA

 

Kad su u pitanju duše ili prema onome što je gore rečeno o njima, trebamo znati da duše nastaju sa misali suretima.

 

 

 

[1] Ehlullah proživljava tri fena meratiba, Tevhidskog znanja: Tevhid-i Ef'al, Tevhid-i Sifat, Tevhid-i Zat. To su osobe koje su dostigle stepen Vilajeta. Spoznao je Hakkova djela, atribute i Bit i shvatio je da su njegovi efal, sifat i zat u stvari, Hakkovi efal, sifat, i zat.

 

 

[2] Dženabi Pejgamber s.a.v.s. u jednom Hadisu kaže: «Ervahukum Ešbahukum, Ešbahukum Ervahukum - Vaše duše su vaša tijela (vaši hajali), vaša tijela (vaši hajali) su vaše duše»

 

 

[3] U Egiptu, prije nego je Šejh Bakkal postao šehid (tevhidski šehid), ostavio je vasijet da mu dženazu namaz klanja Ibn Fariz Hazretleri. Ibn Fariz je došao i klanjao namaz, kada je predao selam došla je jedana velika ptica i uzela dženazu. Narod je ostao začuđen i upitao je Ibn Fariza. A on im je proučio sljedeći hadis: «Ervahuš-šuheda-i fi havas-it-tajr - Duše šehida su u grlima ptica». Duša šehida je postala tijelo a tijelo mu je postalo duša, zato što je on bio tevhidski šehid.  

 

Nema komentara:

Objavi komentar

SULEJMAN I MELEK SMRTI

  SULEJMAN A.S. I MELEK SMRTI, od sudbine se pobjeći ne može Znate li priču o Azrailu, Sulejmanu i čovjeku kome bijaše kucnuo čas odlaska. T...